Συντελεστές

Αγλαΐα Κάσδαγλη

Η Αγλαΐα Κάσδαγλη διδάσκει ευρωπαϊκή Ιστορία Μέσων Χρίνων στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η οικογένεια, η αγροτική ιστορία και γενικότερα η οικονομική και κοινωνική ιστορία τόσο της μεσαιωνικής Ευρώπης όσο και του ελληνικού νησιωτικού χώρου στην πρώιμη νεότερη εποχή. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα νησιά του Αιγαίου και τη συνολική αξιοποίηση των νοταριακών εγγράφων για την έρευνα ποικίλων ζητημάτων οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας. Η μακριά της ενασχόληση με τα νοταριακά την ώθησε να επανεκτιμήσει την πολύτιμη αυτή πηγή, που λόγω του όγκου και της πολυμορφίας της δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί συστηματικά και εξαντλητικά ούτε στην Ελλάδα ούτε αλλού. Ο προβληματισμός της την οδήγησε στη σύλληψη, την επεξεργασία και τελικά την υλοποίηση του προγράμματος μαζί με τους συνεργάτες της.

Θεοφανία Αγγελοπούλου

Η Θεοφανία Αγγελοπούλου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα «Συστήματα πολιτισμικών πληροφοριών και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς» του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών των Τμημάτων Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και διδακτορικό . Είναι διδάκτωρ του ίδιου Πανεπιστημίου (διδακτορική διατριβή με θέμα «Η οικοσκευή στις νησιωτικές κοινωνίες στο Αιγαίο του 17ου και 18ου αιώνα. Απόπειρα προσέγγισης υλικού πολιτισμού»). Σχετικά με το έργο «Γαμήλια Έγγραφα» ανέλαβε, σχεδίασε και υλοποίησε τη βάση δεδομένων και τον θησαυρό όρων.

Παναγιώτης Στάθης

Ο Παναγιώτης Γεωργίου Στάθης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεότερη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε στο Ιστορικό Αρχείο της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος και στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης (στα τμήματα Σπάνιων Εκδόσεων και Ιστορικού Αρχείου). Δίδαξε Νεότερη Ελληνική Ιστορία στη Σχολή Ξεναγών του Ηρακλείου Κρήτης. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Historein. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τις θεματικές της ληστείας και του αρματολισμού, της επανάστασης του 1821 και γενικότερα του επαναστατικού φαινομένου, καθώς επίσης και την ιστορία της νεοελληνικής ιστοριογραφίας. Σχετικά άρθρα έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Σχετικά με το έργο «Γαμήλια Έγγραφα» ανέλαβε τη συγκέντρωση, οργάνωση και ταξινόμηση του υλικού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην υλοποίηση της πρώτης φάσης του προγράμματος.

Μερόπη Βαγγέλη

Η Μερόπη Βαγγέλη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με κατεύθυνση στην Αρχαία και Μεσαιωνική Ιστορία. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ειδίκευση στη Μεσαιωνική Ιστορία. Συμμετείχε σε ανασκαφές του Πανεπιστημίου Κρήτης στην περιοχή της Αρχαίας Ελεύθερνας, στο νομό Ρεθύμνου και εργάστηκε στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης στο Γενικά Αρχεία του Κράτους - παράρτημα Σύρου. Σχετικά με το έργο «Γαμήλια Συμβόλαια», μετείχε ενεργά σε όλες τις φάσεις του, όπως τη συλλογή του φυσικού υλικού και τη σάρωσή του. Συνέβαλε καθοριστικά στην ταξινόμηση του φυσικού αρχείου, στην υλοποίηση του ηλεκτρονικού αρχείου, στην καταχώριση των δεδομένων στη βάση, τη βιβλιογραφική τεκμηρίωση και στον έλεγχο σφαλμάτων και παραλείψεων

Σταθούλα Χαρτοματσίδου

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με κατεύθυνση στην Αρχαία και Μεσαιωνική Ιστορία. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Βυζαντινών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη Μεσαιωνική Ιστορία. Εργάστηκε στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης στο τοπικό ιστορικό αρχείο του δήμου Σύμης και έκανε αρχειακή έρευνα στο κρατικό αρχείο Βενετίας (υπότροφος του πρoγράμματος ERASMUS). Άρχισε να μετέχει στο έργο «Γαμήλια Συμβόλαια» στην τελική του φάση, οπότε ανέλαβε όχι μόνο την καταχώριση σημαντικού όγκου του υλικού αλλά και τον τελικό έλεγχο της ταξινόμησης, της κωδικοποίησης και των καταχωρίσεων στη βάση δεδομένων. Επίσης, έχει συμβάλει καθοριστικά στη βιβλιογραφική τεκμηρίωση και στον έλεγχο σφαλμάτων και παραλείψεων

Κατερίνα Αλεξοπούλου

Επίσης στην καταχώριση των δεδομένων συμμετείχαν:

Αθηνά Τσομπανάκη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια (προϊστορική Αρχαιολογία) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μαριέττα Καλογηράτου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ειδίκευση στη Μεσαιωνική Ιστορία.

Έλενα Καράτζη, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ηλεκτρονική υποστήριξη του προγράμματος:
Μιχάλης Παπάζογλου
Άρης Κυδωνάκης

Με διάφορους τρόπους βοήθησαν οι παρακάτω:
Σταματούλα Ζαπάντη, διευθύντρια ΓΑΚ Κεφαλληνίας
Χαράλαμπος Φλουρής, Υπεύθυνος Λογιστηρίου ΙΜΣ, Ρέθυμνο Κρήτης