Document

Κωδ. εγγραφήςAEGE.noea19.107
ΤόποςΛέσβος/Lesvos
ΗμερολόγιοΧριστιανικό / Christian
Ημερομηνία
Τύπος εγγράφου Προικοσύμφωνο /marriage contract
Τίτλος
ΣυντάκτηςΔεν αναφέρεται/Not mentioned
RegisterΔεν αναφέρεται/Not mentioned
Αριθμός εγγράφου στο αρχείο
Ημερομηνία καταχώρησης
ΑυθεντικότηταΆγνωστο / Unknown
ΜορφήTυπωμένο / Print
Ευκρίνειαπλήρης/ full
ΓλώσσαΕλληνικά / Greek
Αναφορά δικαίουΕκκλησιαστικό / Canon
ΣχόλιαΟ κύριος Παναγιώτης Καλαγάνης αναφέρει πως ότι προικοδοτεί την θυγατέρα του Βλωτίνα, είναι ελεύθερα οποιασδήποτε υποθήκης η χρέους και ακόμα πως ο ίδιος απομακρύνεται από αυτα. Χρησιμοποιεί δε και το
Καταγεγραμμένο τοπωνύμιοΑγιάσος
Σύγχρονο τοπωνύμιοΑγιάσος
Περιφέρεια/ΕπαρχίαΛέσβος/Lesvos
Γεωγραφικό ΔιαμέρισμαΒΑΑιγαίο/NE Aegean
Locality ID(μη ορισμένο)
Αρχείο/Φορέας
Διεύθυνση
Ταξινόμηση εγγράφου
Συλλογή
Ιστορικό του εγγράφου
Τύπος προικοδότησης
Είδος γαμήλιας παροχής
Προικοδότης
Αναφορά συγκεκριμένης δέσμευσης
Προικολήπτης/-ες
Ποινική ρήτρα
Component
Άλλοι όροι
Estimated dowryΝαι
ΑξίαΔεν αναφέρεται/Not mentioned
Document date(μη ορισμένο)
Εμφανίζονται 1-13 από 13 αντικείμενα.
#Κατηγορία αντικειμένουΕίδος αντικειμένουSize quantityΣχόλιαΠοσόEstimated dowryΚαθεστώς μίσθωσηςΚαθεστώς ιδιοκτησίαςΝόμισμαΑξίαΑξία
1Ακίνητα/Landed propertyα! ο σπήτιονέναΤο σπίτι το οποίο δείνει ο Παναγιώτης Καλαγάνης ως προίκα στην θυγατέρα του, είναι της συζήγου του και βρίσκεται "έν Κάτω Κάμβον, πλησίον της οικίας του Αρχιερέως Ιερεμίου."
Επίσης αναφέρει πως χρειάζεται διόρθωση και υπόσχεται να το διορθώσει.
Ακόμα αναφέρει πως στην περίπτωση που κάποιο από τα άλλα μέλη της οικογένειας ή και ο ίδιος ζητήσει μερίδιο από το σπίτι, υπόσχεται να αποζημιώσει την θυγατέρα του Βλωτίνα και υποχρεούται "να εξισώσει το οσπήτιον σώον και ανελιπή."
Ναι(μη ορισμένο)
2Ακίνητα/Landed propertyθ! ελαιόμυλοντο ένα τέταρτο αυτούΌπως αναφέρει ο κύριος Παναγιώτης Καλαγάνης στο προικοσύμφωνο"ελαιόμυλον παράδες δέκα Αριθ.: 10" ο τρόπος αυτός χρησιμοποιείται σε οριζόντια ιδιοχτησία, μαγαζιά, καφενεία, ελαιόμυλους που υπήρχαν στην Αγιάσο παλαιότερα. Το 100/100 του ακινήτου υπολογίζονταν σε 40 παράδες (νόμισμα τούρκικης υποδιαίρεσης. Ο οποίος ελαιόμυλος βρίσκεται "είς καρυδιάν, εντός του Χατζηπαναγιώτου Σκορδά." Ναι(μη ορισμένο)
3Δεν διευκρινίζεται/Not definedΔεν αναφέρεται/Not mentionedτο ένα πέμπτο αυτού (1/5)Ο κύριος Παναγιώτης Καλαγάνης, πατέρας της Βλωτίνας αναφέρει στο προικοσύμφωνο την παρακάτω τοποθεσία "είς Άγιον Βασήλειον" ως "τα μητρικά της Βλωτίνας", και ότι την προικοδοτεί με το ένα πέμπτο αυτού, δηλαδή το μερίδιό της. Όπως επίσης κι όπου αλλού αποδειχθεί μητρική της περιουσία θα έχει να λαμβάνει το ένα πέμπτο αυτής.Ναι(μη ορισμένο)
4Δεν διευκρινίζεται/Not definedΔεν αναφέρεται/Not mentionedτο ένα πέμπτο αυτού (1/5)Ο κύριος Παναγιώτης Καλαγάνης, πατέρας της Βλωτίνας αναφέρει στο προικοσύμφωνο την παρακάτω τοποθεσία "είς λάκον" ως "τα μητρικά της Βλωτίνας", και ότι την προικοδοτεί με το ένα πέμπτο αυτού, δηλαδή το μερίδιό της. Όπως επίσης κι όπου αλλού αποδειχθεί μητρική της περιουσία θα έχει να λαμβάνει το ένα πέμπτο αυτής.Ναι(μη ορισμένο)
5Δεν διευκρινίζεται/Not definedΔεν αναφέρεται/Not mentionedτο ένα πέμπτο αυτού (1/5)Ο κύριος Παναγιώτης Καλαγάνης, πατέρας της Βλωτίνας αναφέρει στο προικοσύμφωνο την παρακάτω τοποθεσία "είς αμπελοσόθηρον" ως "τα μητρικά της Βλωτίνας", και ότι την προικοδοτεί με το ένα πέμπτο αυτού, δηλαδή το μερίδιό της. Όπως επίσης κι όπου αλλού αποδειχθεί μητρική της περιουσία θα έχει να λαμβάνει το ένα πέμπτο αυτής.Ναι(μη ορισμένο)
6Είδη νοικοκυριου(Λευκά Ειδη - σκεπάσματα)/Linenβ! Οσπητικά πράματατο ένα δεύτερο εκ του συνόλου των οικιακών σκευώνΤα οικιακά σκεύη θα μοιραστούν σε δύο ίσα μέρη, εκ των οποίων τα μισά θα πάρει η θυγατέρα του Παναγιώτη Καλαγάνη, Βλωτίνα (νύφη) και τα άλλα μισά η άλλη του θυγατέρα Χρυσάνθη όπως αναφέρει και το προικοσύμφωνο αυτής.Ναι(μη ορισμένο)
7Ελαιώνας / Olive groveδ! ελαιοχώραφοντο ήμιση (το μισό)το οποίο βρίσκεται "είς σενδούκια" και συνορεύει "πλησίον ο Αλή Καπτάνης και ζηλέτης(=συνιδιοχτήτης) εντός αυτού η θυγατέρα μου Χρυσανθή."Ναι(μη ορισμένο)
8Ελαιώνας / Olive groveε! ελαιόκτημαένατο ελαιόκτημα αυτό το οποίο προικοδοτεί τη θυγατέρα του Βλωτίνα ο Παναγιώτης Καλαγάνης, το είχε κληρονομήσει από τον μακαρήτη τον αδελφό του Νεόφυτο. Βρίσκεται "είς Καστανιάν" και συνορεύει "πλησίον ο ανεψιός μου ανανίας."Ναι(μη ορισμένο)
9Ελαιώνας / Olive groveζ! ελαιόκτημαένατο οποίο βρίσκεται "είς καρκαβούραν" και συνορεύει "πλησίον ο Τσανητόγλους"Ναι(μη ορισμένο)
10Ελαιώνας / Olive groveστ! ελαιόκτημαένατο οποίο βρίσκεται "είς μυρσίνην" και συνορεύει "πλησίον τα παιδιά φλωρογιάννη."Ναι(μη ορισμένο)
11Κτήμα/ Landη! εσωθήριονένατο οποίο βρίσκεται "είς φτερίγη" και συνορεύει "πλησίον ο Κωνσταντής Βλαστάρης"Ναι(μη ορισμένο)
12Περιβόλι / Orchardγ! περιβόληοντο ήμιση (το μισό)το οποίο βρίσκεται "είς άγιον Παντελεήμονα" και συνορεύει "πλησίον του Δημητρίου Ασωματιανού και ζηλέτης(=συνιδιοχτήτης) εντός αυτού η θυγατέρα μου Χρυσανθή."Ναι(μη ορισμένο)
13προϊόνέλαιον καθαρόνεκατόν λαήνια* Αριθ.: 100 (896 κιλά περίπου)Ο κύριος Παναγιώτης Καλαγάνης αναφέρει στο προικοσύμφωνο πως την ποσότητα του ελαίου θα την έχει παραδώσει πρίν την στεφάνωση, ενώ παρακάτω αναφέρει πως θα το παραδώσει απο εκείνη την ημέρα που συνετάχθει το προικοσύμφωνο και έως τρία χρόνια διάστημα.
*Το λαήνι ήταν μεταλικό μέτρο υγρών-κυρίως λαδιού. Περίπου έπαιρνε 7 οκάδες. Μία οκά= 1.280γραμ.
Ναι(μη ορισμένο)
Εμφανίζονται 1-3 από 3 αντικείμενα.
#RoleRelationSurnameNamePatronymNicknameMatronymReligionSignatoryGenderMarital StatusMarriage NoAgeAttributeΠροέλευσηResidenceChildren NoProfessionΣχόλια
1Προικολήπτης / Dowry receiverΝύφη / Bride(μη ορισμένο)ΒλωτίνανΠαναγιώτη(μη ορισμένο)Χριστιανός Ορθόδοξος/OrthodoxΝαιΘήλυ / Femaleμνηστευμένη/ engaged00
2Προικοδότης / Dowry giverΓονείς νύφης / Bride's parentsΚαλαγάνηςΠαναγιώτης(μη ορισμένο)(μη ορισμένο)Χριστιανός Ορθόδοξος/OrthodoxΝαιΆρρεν / MaleΠαντρεμένος-η / Married00
3Γαμπρός / GroomΓαμπρός / GroomΣαπουναδέλληςΤελέμαχος (Τηλέμαχος)Γεωργίου(μη ορισμένο)ΝαιΆρρεν / Maleμνηστευμένος/ engaged00